Toestemming voor cookies

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft.
Gaat u hiermee akkoord? Lees verder »


Winterbanden

Bij lagere temperaturen is het verstandig en veilig om winterbanden onder uw auto te latten zetten. Autobedrijf van Reeuwijk helpt u graag bij het verwisselen én opslaan van uw winter- en zomerbanden.  Maar waarom zijn winterbanden eigenlijk zo belangrijk? En waar moet u op letten bij het aanschaffen van winterbanden bij Autobedrijf van Reeuwijk? We leggen het u graag uit en geven u handige tips.

Waarom winterbanden

Bij lage temperaturen wordt rubber hard en onelastisch. Dat zorgt ervoor dat ze minder grip bieden in winterse omstandigheden. Niet alleen op sneeuw en ijs, maar ook bij lagere temperaturen en op droge wegen.


Daarom zijn er twee verschillende type banden: de winterband voor lage temperaturen en de zomerband voor hoge temperaturen. Winterbanden zijn gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling dan zomerbanden en hebben een grote hoeveelheid lamellen in het profiel, waarmee ze de sneeuw als het ware kunnen vastpakken. Dat geeft veel meer grip. Veilig rijden op sneeuw en ijs is dan ook de belangrijkste reden om winterbanden te kopen. 

Winterbanden kopen 

Waar moet u op letten bij het kopen van winterbanden? En waar laat u uw zomerbanden dan? Autobedrijf van Reeuwijk helpt u graag en geeft daarom nuttige tips. Zo bent u ervan verzekerd  dat u de juiste keuze maakt. Uiteraard helpen onze adviseurs u graag bij het maken van de beste keuze.
 

  • Begin op tijd. Begin op tijd met het aanschaffen van winterbanden. Vaak is oktober met de naderende wintertemperaturen het perfecte moment om zomerbanden in te wisselen voor winterbanden. 
  • Let op het bandenlabel. Op alle nieuwe banden voor personen- en bestelwagens zit het Europese bandenlabel. Hiermee kun je banden vergelijken wat betreft de grip van de band op nat wegdek, het brandstofverbruik en het geluid. 
  • Bekijk de bandentests. Daarnaast zijn er verschillende betrouwbare testen die banden op nog meer punten beoordelen, zoals slijtvastheid, remmen op sneeuw, handling of aquaplaning.
  • Laat u adviseren. Onze adviseurs geven u graag uitgebreid advies over de aanschaf van winterbanden. Ze zijn op de hoogte van de laatste regelgeving en kunnen u het beste adviseren over welke band en welk label het beste bij uw auto past.
  • Wij adviseren u om winterbanden met velgen (winterwielen) te kopen. U voorkomt schade aan uw banden, het gaat sneller en de kosten van wisselen zijn lager. Weliswaar is de aanschaf hoger maar dat verdient u snel terug.

Sla uw wielen op in ons bandenhotel

We kunnen ons voorstellen dat niet iedereen de ruimte heeft om zijn of haar zomerbanden op te slaan in de winter. Daarom heeft Autobedrijf van Reeuwijk haar eigen bandenhotel. Wij verzorgen graag de bandenwissel, waarna we ze onder perfecte omstandigheden voor u opslaan. 


Slaat u uw banden op in ons bandenhotel, dan krijgen uw banden een uitgebreide check op druk, profiel en eventuele schade. Hierna worden ze onder perfecte omstandigheden bewaard, zodat u er zeker van bent dat u na het seizoen weer banden in topconditie onder uw auto krijgt.

Regelgeving rondom winterbanden in het buitenland

In de meeste Europese landen bestaat er regelgeving op het gebied van winterbanden. Vaak geldt er een verplichting voor winterbanden bij winterse omstandigheden en/of binnen een bepaalde periode. In sommige gevallen wordt de verplichting met een verkeersbord aangeduid, zoals bij het verplicht gebruik van sneeuwkettingen vaak voorkomt. 
Gaat u op vakantie en voldoet u niet aan de regelgeving? Dat is niet alleen onveilig, maar kan u ook een boete opleveren. Wanneer u (buiten uw schuld) betrokken raakt bij een verkeersongeval, kan het rijden onder winterse omstandigheden zonder winterbanden leiden tot medeaansprakelijkheid en 'grove nalatigheid'.